'>

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ (του Ηλία Παπαγεωργίου)

       Tο ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος είναι τα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα (1941-1944). Ο φόβος, η ανέχεια, η πείνα, ο δόλος, η αντίσταση… είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής εκείνης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ωστόσο, ανθρώπινα συναισθήματα κάθε είδους (μίσος, έχθρα, ανθρωπιά, έρωτας, συμπόνια, ζήλεια, εκδικητικότητα, απέχθεια) εκφράζονται έντονα τόσο ανάμεσα σε ντόπιους, όσο και ανάμεσα σε ξένους.
Η αδελφική και ερωτική αγάπη βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, αλλά και οι συγγενικές συγκρούσεις και τα συντροφικά χτυπήματα, οι δολοπλοκίες και οι προδοσίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

«Όπως και στα δύο άλλα μυθιστορήματα του  χρησιμοποιεί εξαιρετική εφευρετικότητα, δυναμική πλοκή, εντυπωσιακά απρόοπτα, φυσιολογικές λύσεις.»

Πρωταγωνίστρια του έργου είναι η Μαριάνα Μαλτέ, μια νεαρή γυναίκα από το Στεφάνι της Αττικής. Ο πρώτος της άνδρας, ο Μανόλης, σκοτώθηκε στο μέτωπο.
Ο αδελφός της, ο Αντώνης, ζει στο Παγκράτι. Εντάχθηκε στην αντίσταση και με τη δράση του εκφράζει τον αγνό και αποφασισμένο για όλα Έλληνα!
Από μια τυχαία σύμπτωση η Μαριάνα γίνεται μέλος μιας θεατρικής ομάδας και εξελίσσεται σε βεντέτα του θεάτρου, αφού εντωμεταξύ το θέατρο στην οδό Σταδίου –που λειτουργούσε και ως αποθήκη πυρομαχικών της αντίστασης- μετατράπηκε σε τάφο των συνεργατών της, εξαιτίας κάποιας προδοσίας για λόγους ζηλοτυπίας.
          Το έργο « κλείνει» με τρόπο εντυπωσιακό και απροσδόκητο.
Όπως και στα δύο άλλα μυθιστορήματα του Γ. Γιαντά, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί εξαιρετική εφευρετικότητα, δυναμική πλοκή, εντυπωσιακά απρόοπτα, φυσιολογικές λύσεις. Η γλώσσα είναι κατανοητή,  εύστοχη και αυθόρμητη τόσο που κάνει την ανάγνωση εύληπτη, ευχάριστη και απολαυστική, ενώ το «suspense” διαπερνά όλη την εξέλιξη του μύθου.
Συγχαίρω τον πάλαι ποτέ μαθητή μου Γιώργο και του εύχομαι καλή συνέχεια (χωρίς βιασύνη), το δε μυθιστόρημά του να είναι καλοτάξιδο στο μυαλό και στην καρδιά των αναγνωστών του.
                                                                                                Ηλίας Παπαγεωργίου, Δρ Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.