'>

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ο Θίασος της Μαριάννας Μαλτέ (της Κάκιας Ξύδη)

« "Ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ" είναι το τρίτο βιβλίο του Γιώργου Γιαντά. Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από εκείνον, ήμουν σίγουρη ότι και αυτό θα είχε την επιτυχία των δύο προηγούμενων, του «Ως την τελευταία πνοή» και του «Mindland». Όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Η γραφή του Γιώργου Γιαντά είναι τελείως διαφορετική εδώ. Γράφει και πάλι σε πρώτο πρόσωπο από την πλευρά της γυναίκας πρωταγωνίστριας αυτή τη φορά, κάτι που σε κάνει να ταυτίζεσαι αμέσως με την ιστορία, που σε καθηλώνει από τις πρώτες σελίδες. Μπορεί να πει κανείς ότι έχουν γραφτεί τόσα και τόσα βιβλία για την κατοχή, τι νέο θα μπορούσε να γράψει κάποιος; Είναι η ψυχολογία των ανθρώπων που αλλάζει βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, γιατί ο πόνος, η φρίκη του πολέμου, η πείνα και η ανέχεια επιδρούν στον κάθε άνθρωπο εντελώς διαφορετικά. 

    «Παλεύει ο καθένας με τον τρόπο του για το δίκαιο ή τουλάχιστον για ό,τι ο καθένας θεωρεί δίκαιο και σωστό. Το βιβλίο σε παρασύρει στη δίνη του πολέμου της ψυχής και της ζωής»

Το ήσυχο και καλόβολο κορίτσι μετατρέπεται σε μια ώριμη γυναίκα που δεν διστάζει να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και που η ζωή θέλησε να της στερήσει. Άλλοι ακολουθούν τον δρόμο της αντίστασης και άλλοι της προδοσίας και η ζωή συνεχίζεται με όλα τα απρόοπτα που την χαρακτηρίζουν. Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία επιδρά αρνητικά στη ζωή των ηρώων όχι όμως καταλυτικά. Παλεύει ο καθένας με τον τρόπο του για το δίκαιο ή τουλάχιστον για ό,τι ο καθένας θεωρεί δίκαιο και σωστό. Το βιβλίο σε παρασύρει στη δίνη του πολέμου της ψυχής και της ζωής και έχει ανατροπές που δεν τις φαντάζεσαι.
Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό καταδεικνύει τη συγγραφική δεινότητα του Γιώργου Γιαντά και τον κατατάσσει στους μεγάλους συγγραφείς της εποχής μας. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.