'>

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

ΑΓΓΕΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ (Νατάσα Γκουτζικίδου)Λονδίνο 1940. Η μακριά νύχτα της βαρβαρότητας έχει ήδη σκεπάσει την Ευρώπη. Για την Άλκηστη, μια επίσκεψη στο νοσοκομείο θα αποτελέσει την ευκαιρία που τόσο ζητούσε: να αποδείξει στον ίδιο της τον εαυτό, πως μπορεί και μόνη να τα καταφέρει. Θα το προσπαθήσει ως βοηθός στο πλευρό του γιατρού Φέργκισον, που προσφέρει αδιάκοπα τις υπηρεσίες του, σε ένα χώρο όπου η ζωή και ο θάνατος συνυπάρχουν και αντιμάχονται καθημερινά. Οι βόμβες δε λογαριάζουν, ούτε χαρίζονται σε κανέναν. Κατεβαίνουν από ψηλά και ‘σκάνε’ πότε κουτσουρεύοντας τις ζωές των στόχων τους και πότε σκορπώντας οικογενειακά μυστικά, πάθη, απροσδόκητες αποκαλύψεις, από τον ίδιο ουρανό όπου κατεβαίνουν κι οι άγγελοι..
‘‘Δεν πιστεύω στους αγγέλους, παρά μόνο στους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας για κάποιο λόγο’’ διαβεβαιώνει η Άλκηστη, μα μήπως όμως και οι άγγελοι κρύβονται πίσω από μορφές ανθρώπων; Μολονότι δεν το πιστεύει, εκείνοι φαίνεται πως την πλησιάζουν, τη βοηθούν, της ανοίγουν μια πόρτα σωτηρίας την ώρα του κινδύνου. Πρόσωπα απλά, συνηθισμένα μέσα σε μια καθημερινότητα, σκεπασμένη με το πορφυρό πέπλο της εποχής.
Ο Β’ Παγκόσμιος μαίνεται. Τόσο όμοιος με το χρόνο, ανελέητος και πιεστικός, πάνω από όλους και από όλα. Το ίδιο αμείλικτος και για εκείνη, όμως στα ζοφερά του μονοπάτια  εξακολουθεί να ονειρεύεται, να ελπίζει και να τολμά, στο μεταίχμιο του κρυφού της διχασμού:
Φραγκίσκος ή Τζόναθαν.. πόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον κι όμως σημαντικοί για εκείνη καθένας με τον τρόπο του. Η επιλογή δεν είναι απλή απόφαση όταν τη ζωή διαφεντεύει ο πόλεμος..
Σε κάθε σελίδα του μυθιστορήματος, η ανάγκη για ζωή δένεται με την αβεβαιότητα του αύριο, με μια λεπτή κλωστή. Άνθρωποι που αγωνίζονται, προσφέρουν, επιβιώνουν, και άνθρωποι που η ύπαρξη τους σακατεύεται και μαραζώνει.. ανάμεσα τους η Άλκηστη, πρωταγωνίστρια μιας ιστορίας δοσμένης με απλότητα αλλά και αδιάκοπη πλοκή, με γνήσιο ρομαντισμό αλλά και απρόσμενες ανατροπές, με διάχυτους στοχασμούς που το επίκεντρο τους είναι η ζωή κι όλα εκείνα τα πρόσωπα, που ακόμη και μέσα στις φλόγες, όχι απλώς παραμένουν άνθρωποι, μα φτάνουν να αποκαλύπτουν την πραγματική τους μορφή, αυτή των αγγέλων του πολέμου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.