'>

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Τριστάνος και Ιζόλδη


                              Τριστάνος και Ιζόλδη. 
       Κατά το μύθο, ο Τριστάνος που είχε απαχθεί ορφανός από τους πειρατές, απελευθερώνεται από το θείο του και βασιλιά της Κορνουάλης, Μάρκο. Στη γεμάτη από γενναιότητα και ηρωισμούς ζωή που θα ακολουθήσει, ο Τριστάνος αναλαμβάνει να ταξιδέψει στην Ιρλανδία, με σκοπό να ζητήσει εκ μέρους του βασιλιά θείου του, το χέρι της πριγκίπισσας Ιζόλδης της Ξανθής.
Μόνο που κατά την επιστροφή τους, πίνουν και οι δύο από λάθος, ένα μαγικό φίλτρο που προκαλεί αιώνιο έρωτα. Έτσι, απατούν το βασιλιά, μα ο Τριστάνος για να λυτρωθεί από τον έρωτα του, παντρεύεται την Ιζόλδη τη Λευκώλενο.
Όταν κατόπιν εκείνος τραυματίζεται από δηλητηριασμένο βέλος, ειδοποιεί την Ιζόλδη τη Ξανθή να του φέρει το αντίδοτο που εκείνη κατέχει, με ένα πλοίο με λευκά πανιά. Η σύζυγος του όμως, η Ιζόλδη η Λευκώλενος, από ζήλεια ειδοποιεί τον τραυματία Τριστάνο, πως το πλοίο καταφτάνει με μαύρα πανιά, οπότε στην απόγνωση του εκείνος πεθαίνει. Λίγο μετά, πεθαίνει στο στήθος του και η Ιζόλδη μόλις είχε καταφτάσει.
                           Το τραγικό φινάλε του μύθου, από τον οποίο ο Ρ. Βάγκνερ εμπνεύστηκε ένα από τα σπουδαιότερα δράματα στην ιστορία της Όπερας, αποτέλεσε την ιδέα για το τελικό εξώφυλλο του ‘Ως Την Τελευταία Πνοή’, όχι μόνο ως ιδανικό αντικατοπτρισμό του απόλυτου έρωτα, αλλά και γιατί η απεικόνιση του τέλους στον πίνακα, ταυτίζεται τόσο αρμονικά με την πιο συγκλονιστική στιγμή του βιβλίου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.