'>

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

''Mindland'' του Ηλία Μαραβέγια ( ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 03-02-2013 )



(του Ηλία Μαραβέγια)
Με το πρώτο του βιβλίο μας  ταξίδεψε στο παρελθόν την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής. Το καινούριο του μας πάει στο μέλλον, σε μια απέραντη διαδικτυακή πολιτεία, τη Mindland. Αυτός είναι ο τίτλος της νέας ιστορίας που γέννησε η φαντασία του Γιώργου Γιαντά, ενός συγγραφέα που ήρθε για να μείνει στα λογοτεχνικά δρώμενα. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μυτιλήνη, θυμάται έντονα την ανεμελιά των παιδικών του χρόνων, το παιχνίδι στους δρόμους και την ηρεμία της θάλασσας.
«Χωρίς την αίσθηση της θάλασσας κάπου κοντά μου ασφυκτιώ», λέει ο νεαρός συγγραφέας. Από πολύ μικρός είχε μια ακατάπαυστη επιθυμία να δημιουργεί σενάρια με σκίτσα και κάποιες μικρές ιστορίες. Επί της ουσίας όμως η λογοτεχνία μπήκε στη ζωή του εντελώς απρόσμενα. 
«Έγινε όταν βρέθηκα κάπου μακριά και βρήκα τον χρόνο να κοιτάξω μέσα μου όλα εκείνα που κάποια στιγμή ζήτησαν να έρθουν στην επιφάνεια». Ο λογοτέχνης συστήθηκε στο κοινό το 2011 από τις εκδόσεις Λιβάνη με το έργο του «Ως την τελευταία πνοή»
           «Θέλησα να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό και διαχρονικό. Αν σε κάμποσα χρόνια από τώρα θα το διαβάζουν ακόμη ως πηγή ή ως μυθιστόρημα για τη Μικρασιατική καταστροφή, τότε θα έχω πετύχει το σκοπό μου» αναφέρει. Η έμπνευση για το 2ο μυθιστόρημα του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, γεννήθηκε κατά τη διαβίωση του στη μεγαλούπολη.
         «Είναι εντυπωσιακό ότι μπορείς να περπατήσεις ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους δίχως να ανταλλάξεις κουβέντα με κανέναν. Η Mindland είναι το μωσαικό μιας κοινωνίας που ολοένα μας πλησιάζει.Η ζωή γίνεται εικόνα κι εμείς μαθαίνουμε να ζούμε μέσα σε αυτήν»
Στη Mindland περιγράφεται ένας διαδικτυακός κόσμος πολύ πιο εξελιγμένος από τις σημερινές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σ’αυτόν ο καθένας κρυμμένος πίσω από ένα προφίλ, δίχως να μετακινηθεί από το σπίτι του, μπορεί να συνάψει εικονικές σχέσεις, να νοικιάσει φίλους και να αμπαρωθεί ολότελα στην ιδιωτική μοναξιά της προσομοίωσης.
 «Θεωρώ ότι τα social media έχουν υποκαταστάσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την προσωπική και άμεση ανθρώπινη επικοινωνία. Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε ότι προσφέρουν αμεσότητα, πληροφορίες, απόψεις και ιδέες» σημειώνει ο Γιώργος Γιαντάς, διευκρινίζοντας ότι εικονικά το διαδίκτυο «ενώνει» τους ανθρώπους, αλλά χρειάζεται προσοχή μιας και η κατάχρηση του μας οδηγεί σε αποξένωση και μοναξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.