'>

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Ο Π. Τουρλής γράφει για το "ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ"

Η Μαριάννα Μαλτέ είναι μια κοπέλα που χάνει τον άντρα της στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 και ζει με τους γονείς της στο Στεφάνι, ένα χωριό κοντά στο Κορωπί. Με την επέλαση των Γερμανών, ο αδερφός της επιστρέφει στο χωριό και σύντομα εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση, οπότε κρύβεται στην Αθήνα. Μαζί με τον Αντώνη όμως βρίσκει καταφύγιο στο χωριό και ο Στρατής, παλιός έρωτας της Μαριάννας, και τα αισθήματα αναζωπυρώνονται. Η Μαριάννα ακούει μόνο την καρδιά της και τους ακολουθεί στην Αθήνα. Ο πόλεμος, η Εθνική Αντίσταση, η μοίρα, θα χωρίσει το ζευγάρι, χαρίζοντας για πάντα τη θλίψη στο βλέμμα της κοπέλας.

Η θεία της, έχοντας συγκροτήσει έναν περιπλανώμενο θίασο, την πείθει να τους ακολουθήσει και να βοηθάει όπου και όσο μπορεί, οπότε σύντομα η Μαριάννα γνρίζει έναν καινούργιο έρωτα. Κανείς όμως δεν ειναι αυτό που δείχνει, οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές και απάνθρωπες για να βλαστήσει με ηρεμία ένα ξένοιαστο μέλλον και αυτή είναι η ιστορία της γνωστής και διάσημης ηθοποιού Πέπης Ζαφείρη.

Το μυθιστόρημα είναι υπέροχο αν και κάπως αργό. Αυτά που περιέγραψα πριν είναι μόνο η αρχή της ιστορίας, η οποία είναι γεμάτη ανατροπές, δράση, μυστικά, προδοσίες και πάμπολλα ερωτηματικά που περιμένουν τον αναγνώστη να τα ακουλουθήσει ως την απάντησή τους. Ο κύριος Γιαντάς αναλύει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας και τους χαρακτήρες και τους τόπους δράσης των πρωταγωνιστών, χαρίζοντάς μας ένα λεπτοδουλεμένο ψυχογράφημα, πολλές φορές εις βάρος της πλοκής και της εξέλιξής της. Τα πώς και τα γιατί, η δράση και η αντίδραση, τα κίνητρα και οι συνέπειες είναι όλα άψογα εξυφασμένα και δείχνουν τη λεπτομερή ματιά του συγγραφέα στη ζωή και την ικανότητά του να πλάθει μοναδικούς, ολοζώντανους, τρισδιάστατους χαρακτήρες.

Ο πατέρας της Μαριάννας, εξέχον μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, κάνει κάποιες περίεργες κινήσεις, έρχεται σε υπερβολικά κοντινή επαφή με τους κατακτητές, δείχνει ψυχραιμία για τις δύσκολες καταστάσεις, σε βαθμό αδιαφορίας. Είναι τελικά μαυραγορίτης ή δοσίλογος; Είναι συμπτώσεις τα γεγογνότα που οδηγούντ η Μαριάννα σε αυτές τις υποψίες ή σκευωρία; Από την άλλη, στην Αθήνα, ο Αντώνης και ο Στρατής, αλλά και έτερα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, είναι όλοι τους υποταγμένοι στον κοινό σκοπό της ελευθερίας; Ποιος προδίδει τα σχέδιά τους και γιατί; Πώς καταφέρνει ο θίασος να δίνει παραστάσεις εκτός Αθηνών, να μετακινείται σε κατεχόμενο έδαφος και πώς επιβιώνει από οικονομικής άποψης; Όταν μπαίνει η ζήλια στη μέση, πόσο δυνατή είναι ώστε να καταστρατηγήσει κάθε ιδέα πατριωτισμού και να οδηγήσει τον άνθρωπο σε μονοπάτια που αποφεύγει ο νους;

Μια υπέροχη ιστορία με αληθινούς χαρακτήρες, πραγματικές καταστάσεις κινδύνου, πατριωτισμού και αγωνίας, με πολλά περιστατικά της Εθνικής Αντίστασης να καταγράφονται τεκμηριωμένα και να επηρεάζουν τις ζωές των ηρώων, ένα διαφορετικό ψυχογράφημα γεμάτο αγωνία και ανατροπές από έναν συγγραφέα που αμέσως μετά μας χάρισε το αξεπέραστο «Αύριο» ενώ πριν δοκιμάστηκε στην επιστημονική φαντασία με το «Mindland». Έχω μια μικρή ένσταση για το αισιόδοξο και σχετικά «εύκολο» τέλος, που τιμώρησε μεν κάποιους αλλά όχι όπως εγώ θα το ήθελα!

Πάνος Τουρλής (αναδημοσίευση από Captainbook.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by AllBlogTools.com Enhanced by MyBloggerTricks.com

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.